Šta je suština dobrog partnerskog odnosa u poslu i kako da ga prepoznate (odaberete)?

Jedna od većih nedoumica u poslu, odnosno preduzetništvu, jeste upravo šta je suština dobrog partnerskog odnosa u poslu i kako da prepoznate (odaberete) osobu koja bi bila vaš idealan spoj. Pomalo kao u ljubavnom odnosu, ali možda i kompleksnije. Moja partnerka, o kojoj sam već pisala, Nina Milović, sinoć mi je dala inspiraciju da odaberem baš ovu temu i podelim sa vama moje odnosno naše mišljenje na ovu temu, kao i iskustvo koje smo stekle.

Nama se partnerstvo desilo spontano i slučajno, kroz prijateljstvo, prema čemu bi sigurno mnogi bili skeptični. Sigurno znate one priče “ne mešaj posao i prijateljstvo, posao i rodbinu” i slično. To jeste tako u većini slučajeva, ali po mom mišljenju, samo ako, pre svega, niste na istom intelektualnom, emotivnom i svakom drugom nivou sa tom osobom. U nekim slučajevima je upravo to što nekoga poznajete – prednost ako gradite zajednički posao.

Podela i prihvatanje međusobnih uloga

Ako ste rešili zajedno da uđete u partnerski odnos, onda je osnova svega da najpre podelite koja je čija uloga u poslu. Bitno je biti svestan u čemu si dobar ili bolji od onog drugog i bitno je da druga strana to prihvati i da se ne meša u ono što nije njen deo. Dakle, ne kažem da ne treba uopšte time da se bavite, ali ne treba da minirate sopstveni biznis konstantno namećući svoje mišljenje naspram partnerovog. Jer čemu onda partnerski odnos ako ne smatrate da ta osoba ne zna (nešto) bolje od vas? Bolje pokrenite biznis samostalno, zar ne?

Upoznajte se do suštine i srodite se

Već sam rekla da je jedna od prednosti toga kada se družiš sa potencijalnim partnerom upravo ta što se poznajete. Što se bolje poznajete, i što bolje znate kako ko funkcioniše, i ne samo znate, već i prihvatate to – veće su šanse za trajno i uspešno partnerstvo! Potrebno je mnogo zajedničkih sastanaka, druženja, da biste se “srodili”. A takođe je potrebno i mnogo kontinuiranog rada na građenju odnosa, jer je odnos osnivača- partnera baza svakog biznisa i genetski kod same firme. Nina i ja se često šalimo da smo kao bračni par, jer naš odnos i komunikacija ume da podseti na bračni odnos. Možda to i nije tako loša paralela.

Poverenje

Poverenje je jedan od većih izazova u partnerskom odnosu, i teško da ćete imati poverenja prema nekome ako ga nedovoljno poznajete. Zato se vraćam na prethodni pasus – pročitajte ga još jednom pažljivo. Zašto je poverenje bitno? Zato što nećete moći da budete na 2 ili više mesta u isto vreme, i biće puno situacija u kojima će vaš partner nastupati samostalno, a vi treba da mu verujete. Poverenje je važno i kada je u pitanju pregovaranje u zajedničko ime, kada je u pitanju novac, zapravo svi segmenti posla u kojima vi u tom trenutku niste prisutni, a neminovno je da će ih biti. Jer kao što rekoh ako vam sve bude dobro išlo u poslu, neće se duplirati poslovne obaveze i odgovornosti tako da oba partnera rade iste stvari.

Posao ispred svega

Suština dobrog partnerskog odnosa je i da postavljate posao ispred svega, jer imate zajednički viši cilj. Ne smete da dopustite da se vaše lične nedoumice, nezadovoljstva, slabosti, emotivne reakcije… ispreče u poslu, jer posao ne sme da trpi. To je ključ.

Idealan partner je komplementarna osoba

Idealan partner nije identičan vama, on nije osoba koja radi sve isto kao vi, ili zna sve isto što i vi. Idealan partner je osoba koja je delimično slična vama (obrazovanjem, pogledima na svet, vaspitanjem, ključnim stavovima) ali je bolja od vas u nečemu i dopunjava vas! Naravno ono što je važno jeste da možete međusobno da se kvalitetno pokrivate (u poslu), kada je neko od vas odsutan sa posla. Kada padne “moral”, neko od vas uvek mora da vuče i da bude podrška onom ko je “pao”.

U partnerskom odnosu, partneri treba da budu jedno

Građenje partnerskog odnosa je kontinuiran i zahtevan proces, nekad i zahtevniji od drugih međuljudskih odnosa. Na kraju dana, partneri treba bez obzira na sve razlike da budu jedno, i da jedinstveno nastupaju pred svakim problemom, bilo kojim klijentom i naravno zaposlenima. Jer upravo to je ono što je suština kvalitetnog i dugotrajnog partnerskog odnosa u poslu!

Ne zaboravite da podelite vaše mišljenje na ovu temu u komentarima, kao i vaše iskustvo!

Nađa

Dnevnik jedne poslovne žene

 

mm
Nađa Jokanović

Co-founder of Wannabe Magazine / Co-founder of Lena Petra Girlswear