Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Nakon dve godine, put me opet vodi u Tajland! Moram da kažem da sam ljubitelj urbanih destinacija i nisam preveliki ljubitelj prirode, ali moje iskustvo sa putovanjem u Aziju, u Kraljevinu Tajland, potpuno je nešto drugačije od mojih očekivanja i priča koje sam čula. Ako nikada niste bili pre toga u Aziji, sve ono što ste čuli, zamišljali… zaboravite! Pravi doživljaj je kada, bez ikakvih predrasuda i očekivanja, odete i pustite da vam se “stvari” dese i da doživite slike, boje, mirise i ukuse ove jedinstvene destinacije.

Kako to obično kreće, sastanak na Aerodromu “Nikola Tesla” odakle se upućujemo ka šalterima Qatar Airways-a. Raduje me to što presedamo u Dohi, da ponovo osetim njen šarm makar samo na aerodromu Hamad. To je takođe destinacija koju bih svima preporučila, pa ako sami organizujete svoj put, iskoristite priliku da makar nekoliko dana ostanete u gradu i lično se uverite kojom brzinom se ovaj grad razvija i kako je sve bliži Dubaiju. To je sigurno jedna od prednosti,  ako za let do Tajlanda odaberete Qatar Airways.  Kao putniku mi je bitno da je presedanje otprilike na pola puta, što daje mogućnost da se malo oporavite od leta i “protegnete noge” na aerodromu koji je sam po sebi atrakcija. Oni srećnici, koji su poput mene u prilici da uđu i borave u Al Muržan Biznis Laundžu (Al Mourjan) na Aerodromu, znaju kakav je to tek doživljaj. Ovaj Business Lounge postavlja nove standarde jer nudi vrhunski, luksuzni doživljaj i usluge kao što su 1,000 mesta za sedenje, četiri zone sa restoranima, porodične sobe, sobe za odmor, biznis centar. Prava usluga sa pet zvezdica, što i očekujem od kompanije koja je proglašena “Najboljom aviokompanijom na svetu u 2015. godini” na prošlogodišnjoj dodeli Skytrax nagrada.

WiFi je svuda dostupan, što je meni kao Facebook i Instagram zavisniku bila sreća najveća, ovo napominjem jer ako planirate let možete da isplanirate da uhvatite period akcijskih cena karata pa vam let u biznis klasi neće izgledati tako nedostižno, a imajući u vidu da let traje između 11 i 12 sati, oni koji su u mogućnosti da izdvoje za tu kartu treba da razmišljaju o tome jer je celokupan doživljaj na jednom potpunom drugom nivou. Prepustiću vam da se u to uverite kroz galeriju mojih fotografija.

hamas-1

business-class-qa-2
hamas-2
Već po sletanju na aerodrom u Bangkoku oseća se promena klime. Temperatura krajem novembra bila je oko 35 stepeni u proseku, ali to nije bio subjektivni osećaj, kako je nivo vlažnosti prilično visok. Ako ne podnosite najbolje vrućinu i vlagu, kao ja, trebaće vam nekoliko dana da se adaptirate, a posle to postaje potpuno normalno. Sezona inače i počinje u tom periodu, od druge polovine novembra, nakon monsunskog perioda. Bangkok je jako neobična kombinacija modernog i tradicionalnog, metropola koja ima bezbroj jako visokih zgrada ali i hramova i kraljevskih palata, na obali reke Čao Praja.

Vozimo se od aerodroma do hotela, a ulice vrve od života. Gužve u saobraćaju, reke ljudi po trotoarima. I sve nekako opušteno teče. Taj osećaj na drugim mestima ne možete da osetite, bar ne van Azije. Smestili smo se u hotel Movenpick Sukhumvit 15, super gradski hotel na dobroj lokaciji…

hotel-movenpick-sukhumvit-1
hotel-movenpick-sukhumvit-2

Lifestyle Preporuka: Posetiti Asiatique River Front Market, jedinstven koncept koji kombinuje šoping, klopu i brojne aktivnosti koje su tamo dostupne.

tajland-asiatique4
tajland-asiatique5

Drugi dan smo proveli u obilascima kulturnih znamenitosti pa ću ih rezimirati kroz preporuke šta obići dok ste u Bangkoku:

Kulturna preporuka:

Velika palata (Grand Palace) sa mnoštvom pagoda, hramova, vrtova u kojoj su kraljevi živeli preko 150 godina. U blizini su i čuveni Smaragdni hram (Emerald Temple) gde se nalazi skulptura Smaragdnog Bude, čuvara Tajlanđana, kao i hram Vat Po (Wat Pho) gde je “Ležeći” Buda i gde je nastala tajlandska masaža.

tajland-grand-palace-2
tajland-grand-palace-4

Kako je Tajland Kraljevina, turistima su dostupne brojne palate kao turističke atrakcije, a pored Velike palate, obišli smo i letnju rezidenciju kralja – Bang Pa-In. Ova rezidencija je u oblasti Bang Pa-In, na obali reke, a obiluje predivnim zelenilom i cvećem, i kućama različite arhitekture, pa na jednom mestu možete videti Tajlandsku, Kinesku i Gotičku arhitekturu.

tajland

Istorijska prestonica Tajlanda je Ajutaja (Ayutthaya). To je zapravo bilo Sijamsko kraljevstvo, a sama prestonica jedan od najvećih i najbogatijih gradova Istoka, uništena tokom ratova sa Burmancima. Zato se na tom mestu mogu videti iskopine i ostaci građevina i hramova, a posebno zanimljiva je glava Bude oko koje je obraslo drvo. Priča kaže da je lopov tokom krađe skulpture Bude ispustio glavu, i da je oko nje poraslo drvo da bi je zaštitilo.

ayutthaya-1

ayutthaya-2

Bangkok ne možete doživeti na pravi način ako se ne popnete na neku od najviših zgrada odakle imate pogled na ceo grad, pa su izbor ili Baiyoke Sky Hotel, koji ima vidikovac na vrhu, ili druga malo više fancy varijanta po mom ukusu – čuveni Sirocco Bar gde je sniman i holivudski blokbaster Hangover.

Lifestyle preporuka: Sirocco Sky Bar se nalazi na 63. spratu Le Bua hotela na ulici Silom. Rezervacija nije potrebna, a možete da birate da li ste samo za piće ili i za klopu. Cena koktela je oko 15 eur i vredi svakog centa.

sirocco-sky-bar-1

sirocco-sky-bar-2

Fashion preporuka: Tajlandska svila

Ono što sve ljubiteljke mode i lepih materijala ne bi trebalo da propuste u Tajlandu jeste da kupe svilu ili svilene aksesoare, pošto je tajlandska svila mnogo kvalitetnija od kineske a i povoljnija u odnosu kad biste je kupovali kod nas. Tako da svilenu ešarpu ili pašminu možete kupiti za oko 3-4 eur, a postoje i ekskluzivnije varijante koje se mogu naći u Kući Džima Tompsona. FYI, Džim je Amerikanac koji je iz ljubavi prema Tajlandu odlučio da se preseli tamo i pomogne da se razvije industrija i izvoz tajlandske svile. Njegova kuća u Bangkoku je turistička atrakcija, a odmah pored nje je i prodavnica gde se mogu naći različiti luksuzni aksesoari rađeni ručno od najkvalitetnije svile.

Kulturna preporuka: Sampran riverside

Sampran riverside je na mene ostavio definitivno najveći utisak. To je zapravo eko-kulturološka destinacija, selo čija je filozofija i aktivnost bazirana na tradicionalnim vrednostima i običajima Tajlanda. Obuhvata hotel, tajlandske kuće, restorane, spa i vikend seosku pijacu.Tu možete da naučite tradicionalni tajlandski ples, kako se pravi svila, kuva tajlandska hrana i još mnogo toga. Potpuno je autentično, a takođe možete i da se “provozate” na slonu. Ukoliko se tamo zadesite tokom Loy Krathong festivala, ne propustite da budete deo te magične noći. Tajlanđani se okupljaju da se zahvale i odaju poštu Boginji vode puštanjem cvetnih aranžmana u obliku lotosovog cveta, sa svežama, niz vodu.

sampran-riverside-1

sampran-riverside-2

Drugi hotel u kome smo bili smešteni je Sukosol, jedan iz niza lanaca porodičnih hotela. Hotel pruža brojne sadržaje i takođe je dobro pozicioniran.

sukosol-1

sukosol-2

Shopping preporuke: Sve cice koje vole šoping treba da posete i šoping centar Siam Paragon koji u ponudi ima i high street i luksuzne brendove, i Siam centar koji je odmah pored njega.  Siam centar je malo alternativniji i u njemu možete naći i komade tajlandskih dizajnera.

siam-centar-1

siam-centar-2

Povratak je imao posebnu čar za mene, jer sam se prvi put vozila u biznis klasi, ali ne bilo kojoj, već biznis klasi A380 aviona iz flote Qatar Airways-a. Zašto je on tako poseban i zašto sam toliko fascinirana? A380 je trenutno najveći putnički avion koji postoji na svetu, na dva sprata je (da dobro ste pročitali) i ima 3 klase sedišta (prvu, biznis i ekonomsku). Zato i ne čude nagrade Qatar Airways-a upravo za “Najbolju biznis klasu na svetu” 2013. godine i 2014. godine, kao i “Najbolje sedište u biznis klasi na svetu” 2015. godine. Fotografije svakako govore više od reči!

bussiness

bussiness-class

Ako bih morala da definišem šta je to što privlači milione turista u Tajland i po čemu je on tako poseban, to je toplina i gostoprimljivost tamošnjih ljudi, neka čudna energija u vazduhu koja te opušta i omami, kao i kultura i istorija koja ti potpuno promeni percepciju i pogled na svet.

Ovo putovanje je bilo veoma inspirativno i bilo je prosto nemoguće odoleti fotografisanju zato pogledajte još neke od fotografija koje će vas uveriti da je Tajland prava stvar za vas.

mm
Nađa Jokanović

Co-founder of Wannabe Magazine / Co-founder of Lena Petra Girlswear