Za tvoju „bucket“ listu: Skijaški spust krovom Evrope koji se mora doživeti

Ove zime čvrsto sam rešila da probam nešto što nikad pre nisam – da skijam!

Kao neko ko je do sada na planinama najviše uživao u šetnjama, toploj čokoladi na snegu ili u spa centru hotela, ova odluka je zahtevala malo istraživanja. Zapitala sam se – na kojim su stazama ženske skijaške zvezde započele svoje karijere i gde to i dan danas odmeravaju snage? Izbor je pao na Sloveniju!

Ova zemlja u našem „komšiluku“ ima autentičnu zimsko-sportsku tradiciju, te privlači ljubitelje alpskog i nordijskog skijanja, skijanja slobodnim stilom i bordinga na snegu, a tu je i sankanje i hodanje na krpljama – u slučaju da se dogodi da sam totalni antitalenat za zimske sportove. Naravno, na skijaškim stazama Slovenije rade isključivo instruktori za skijanje čija je dozvola važeća za tekuću sezonu, što je za početnike poput mene i te kako važno.

Moj prvi izlazak na stazu bio je na stazama vrha Krvavec, jednom od najpopularnijih skijališta u Sloveniji, na kojem su staze raznolike, različite po zahtevnosti te odgovaraju i profesionalnim skijašima, ali i početnicima.

A kako je na samoj stazi? Najbolji utisak ćete steći kroz fotke koje sam napravila! Predeli i priroda su zaista nestvarni!

https://www.instagram.com/p/BPZp0EBjmyq/

Ako ćete i vi ove sezone probati da stanete na skije po prvi put – ne zaboravite u Sloveniji sezona traje i do početka maja – bitno je da se dobro pripremite i budete uporni. Skijanje je definitivno teže nego što se čini na televiziji i potrebna vam je neka osnovna fizička spremnost kao i dobra ravnoteža da biste izdržali tempo koji se zahteva na ovakvim stazama! Padaćete sigurno, ali verujte mi, vredno je truda!

My first time 🙂 #skisquad #ifeelslovenia #slovenia #ski #winter #travel #travelgram #instatravel

A post shared by Nadja Jokanovic (@nadja.jokanovic) on

Krvavec nije jedina staza koju sam obišla! Već sutradan sam se uputila ka Kranjskoj gori, koja mi se više dopala jer se ove staze nalaze na nižoj nadmorskoj visini, te su vremenski uslovi bili bolji, a staze lakše za spust. To je posebno bitno jer se ovde organizuju noćna skijanja! Zamislite samo skijanje pod vedrim nebom, milioni zvezda i svetlucava belina pred vama! Čak i da ne želite da skijate, šetnja ovim stazama je nestvarna!

https://www.instagram.com/p/BPdINL8DhSD/

Ipak, ono čemu sam se najviše radovala, bio je treći dan puta kada smo se uputili na stazu Kanin – Sella Nevea. Ovo skijalište je prvi međunarodni skijaški centar u regionu, što znači da ima vezu na prevoju Prevala, te se sa vrha ove staze zapravo spuštate iz Italije ka Sloveniji!

Čak iako ne smete da se spustite ovom stazom jer ste početnik, vredi se popeti na vrh žičarom makar kako biste videli pogled koji se širi sve do Jadrana! Kanin je visokoplaninsko skijalište sa stazama na iznad 2000 metara nadmorske visine, te se ovde sneg ne ledi i skijanje je fantastični doživljaj tokom cele sezone.

The view from 2300m #travel #instatravel #travelgram #slovenia #ifeelslovenia #winter #view #adventure

A post shared by Nadja Jokanovic (@nadja.jokanovic) on

Da budem iskrena, tek sam na ski stazi Cerkno uspela da proskijam! Ovo je jedno od najsavremenijih skijališta u Sloveniji, koje može da se pohvali fantastičnom i najmodernijom opremom koja je izuzetno jednostavna za korišćenje. Staze su odgovarajuće i za početnike i za profesionalne skijaše, te sam se ovde fenomenalno snašla i konačno počela da uživam u skijanju!

Great things ahead ✔️✔️✔️ #adventure #travelgram #instatravel #travel #ifeelslovenia #slovenia #adventuretime

A post shared by Nadja Jokanovic (@nadja.jokanovic) on

Takođe, želim da se zahvalim instruktoru skijanja Simonu, koji je imao puno strpljenja za mene i koji je zaslužan što sam ove zime uspela da ostvarim cilj i savladam ovaj zimski sport!

I za kraj moje ski avanture, obišla sam skijalište Vogel, koje ima neverovatan pogled na Triglavske planine i nudi pregršt zanimljivosti za kvalitetno provođenje vremena na snegu, od dečijeg parka da fantastičnih ski staza.

Today! #ifeelslovenia #travel #instatravel #travelgram #slovenia #adventure #ski #view #winter #snow

A post shared by Nadja Jokanovic (@nadja.jokanovic) on

Živopisno i bajkovito mesto Vogel nudi i romantičan odmor jer ovde zapravo možete odsesti u manjim alpskim kolibama, obići vidikovac i uživati u fantastičnoj ponudi hrane i pića u blizini same ski staze.

U narednom blogu, otkriću vam nešto više o tome kako možete provesti zimu na ovim planinama ukoliko ne želite da skijate, gde da odsednete i koja mesta obavezno morate da posetite i probate najukusnije kolače!

mm
Nađa Jokanović

Co-founder of Wannabe Magazine / Co-founder of Lena Petra Girlswear