5 izazova svake #girlboss o kojima vam niko nije rekao

Sigurno ste primetile da se po društvenim mrežama i internetu generalno, što kroz tekstove što kroz “citate”, provlači girlboss termin i da je veoma popularan. Naravno odnosi se ne samo na devojke već i na žene, jer svaka od nas jeste i može da bude upravo to – girlboss! Ovo je, naime, postao sinonim kada uspešno završite projekat i posao; stignete da odradite trening u teretani, obavite sve sa to-do liste i manje-više “pokidate”!

Činjenica je da je uzbudljivo misliti o sebi na taj način i da to sve deluje tako jednostavno posmatrano sa strane, ali da li znate sa kojim se sve izazovima na dnevnom nivou one susreću? Borba je, i uvek će biti, stvarna.

Drugim rečima, onog trenutka kada pred vama više ne bude izazova i prepreka – nešto nije OK. Bilo da vaš dan “liči” na moj, ili da tek počinjete da radite na svom prvom poslu; da ste zauzeta mama ili planirate venčanje, izazovi savreme žene su isti. Ovoga puta vam otkrivam sa kojim izazovima se lično borim i na koji način.

Žongliranje između posla, kuće i ličnog života

Sa ovim se susreće svaka od nas. Pronalazak balansa i da li je to uopšte moguće – večita muka! Trudim se da stignem sve što želim, da istrajem u tome što me čini srećnom, a da pritom nikog do koga mi je stalno ne povredim time što nešto ne mogu da stignem. Idealno rešenje ne postoji i možda je upravo prihvatanje ovoga neki vid rešenja. Ponekada mi pođe za rukom da sve obaveze savršeno uklopim, drugim danima, ne. I to je sve ok. Ne treba biti svoj najgori kritičar već davati svoj maksimum, a nekada i razumeti samog sebe, trenutak i okolnosti.

Kao preduzetnica i direktorka, konstantno sam pod stresom, toliko da ga više i sama ne primećujem (što nije dobar znak!), vrlo često ne spavam lepo a odmor mi je preko potreban… Što nas vodi do drugog izazova:


Kako sačuvati mladalački i zdrav izgled kože

Često se dogodi da kada konačno dođem kući posle tih napornih dana poželim da šminku skinem i da se samo “sručim” u krevet. Da li znam da to nije dovoljno za moju kožu? Da. Baš zato sam sama sebi zadala zadatak: Svako veče odvojim malo vremena za sebe i posvetim se svojoj beauty rutini – čak iako je to svega nekoliko minuta – jer je to moje vreme, koje izdvajam za sebe, a i koža mi je svakako zahvalna i to se na njoj vidi (kad počnu i komplimenti za ten da stižu sa svih strana onda znate da ste na pravom putu:)

Međutim, kako sam farmaceut po struci, izuzetno mi je bitan i kvalitet proizvoda koje koristim a i efikasnost. Nedavno sam otkrila liniju proizvoda koja odlično deluje, ne oduzima mi previse vremena, a čiji su rezultati vidljivi veoma brzo. Vichy Slow Age linija proizvoda je posebno razvijena da usporava pojavu prvih znakova starenja kože. A kako sam prešla tridesetu, definitivno je vreme za to! Najbolje rezultate sam postigla kada sam počela da kombinovano koristim sva tri proizvoda iz ove linije. Slow Age dnevna krema deluje na znakove starenja u nastajanju i koristim je pre nanošenja šminke, nakon čega pustim da je koža upije nekih desetak minuta. Posebno mi znači to što ima i zaštitni faktor SPF 30, pa mi dodatna krema sa faktorom nije potrebna. Za područje oko očiju nanosim kremu iz Slow Age linije koja je posebno namenjena za ovaj deo lica, sa razlikom da nju koristim i ujutru i uveče.

Tu je i Slow Age Fluid koji je savršen za osetljivu kožu poput moje, a posebno se preporučuje ako je vaša koža izložena štetnim uticajima iz okoline i ako želite da ispravite postojeće znakove starenja kože i usporite njihovu pojavu.

U rukavu imam i “trik” za one dane koji naizgled nemaju kraja, te nakon posla odem na event, a uveče izađem! Kako ujutru ne bih izgledala premoreno počela sam da koristim LIFTACTIV Fresh Shot – Antioksidativni tretman protiv umornog izgleda kože. Ovaj proizvod sadrži efikasne aktivne sastojke kao što su čist vitamin C i E, polifenole primorskog bora i fragmentisanu hijaluronsku kiselinu, te istinski daje odmoran izgled koži. Primetila sam da čim stavim proizvod koža nekako zasija i blago se zategne, bar je to moj lični utisak.


Treći izazov je:

Ne upoređivati se sa drugima i graditi svoj put

U doba društvenih mreža i “lažnih predstavljanja” tako je teško ostati svoj i ne upoređivati se sa drugima. Ne zavideti tuđem uspehu, savršenoj kancelariji, poslu… Ili jednostavno težiti savršenosti koja može biti tako opterećujuća. Savršeno ne postoji.

Tvoj put je samo tvoj, i ako imaš jasan cilj u glavi, ako si vredna i spremna da dobro zasučeš rukave, stićićeš tamo gde si se zaputila. Već sam pisala o tome zašto žena treba da podrži ženu u poslu (i uspehu) i kako na jednostavan način to da uradi – dakle, bez upoređivanja, molim, naročito sa drugim ženama!

Podcenjivanje je dobrodošlo! Ne shvataj ga lično

Koliko sam se samo puta susrela sa podcenjivačkim i nadmenim stavom i pogledima. Na početku, priznajem, nije mi bilo lako da to prihvatim i da nađem način da okrenem to u svoju korist. Nije loše ni ući na mala vrata a onda postaviti “nogu” sa unutrašnje strane, metaforički rečeno. Takođe, shvati da mišljenje i ponašanje drugih govori samo o njima samima, i ne treba ni podcenjivanje shvatiti lično.

Na vrhu (ni)si usamljena

Da li se plašiš sopstvenog uspeha? Najčešće smo sami sebi najveće prepreke jer se plašimo – i to je sasvim normalno. Plašimo se da ostanemo bez prijatelja jer nećemo imati vremena za njih. Plašimo se da nešto ne propustimo dok sedimo kod kuće i vredno radimo. Plašimo se da će nas se muškarci “plašiti” jer istina je da samosvesne žene i žene pune samopouzdanja ne mogu tek tako da nađu partnera. Plašimo se i neuspeha.

Strah je zatvor za naše snove – dobro je da ga imaš, ali ne dozvoli da te sputa. Pravi prijatelji će imati razumevanja za tebe. I ostaće. Porodica će te podržati. A pravi muškarac će znati da ceni ono što ima pored sebe. Zato, ako se izboriš sa izazovom i prevaziđeš svoj strah i ne brini, na vrhu garantujem nećeš biti usamljena. Samo ćeš imati pravo društvo!

mm
Nađa Jokanović

Co-founder of Wannabe Magazine / Co-founder of Lena Petra Girlswear