Konferencije na kojima sam učestvovala: OMGcommerce by Netokracija

Šta je tačno Wannabe? Ukoliko ste kao i ja pomislili isključivo na Wannabe Magazin, pogrešili ste. Wannabe je novi medijski projekat, a čitava grupacija okuplja nekoliko sajtova i e-commerce servisa koji kroče put fashion e-commercu na prostoru Srbije, države poznate po notornim zakonima kada je poslovanje putem Interneta u pitanju.

Šta je tačno Wannabe? Ukoliko ste kao i ja pomislili isključivo na Wannabe Magazin, pogrešili ste. Wannabe je novi medijski projekat, a čitava grupacija okuplja nekoliko sajtova i e-commerce servisa koji kroče put fashion e-commercu na prostoru Srbije, države poznate po notornim zakonima kada je poslovanje putem Interneta u pitanju.

nadja-jokanovic-omgcommerce

Ispred Wannabe grupacije, na drugi po redu OMGcommerce koji se ovog petka održava u Zagrebu, stiže nam Nađa Jokanović, jedan od ko-osnivača i direktor marketinga ove kompanije. Tim povodom popričali smo sa Nađom o tome kako je nastao Wannabe Magazin, kakvu ulogu igra e-commerce u čitavoj grupaciji, te koji su problemi sa kojima su se suočili prilikom pokretanja biznisa, kao i koji je sledeći projekat koji dolazi iz dobro poznate “kuhinje” digitalih medija.

Od nezavisnog medija do e-commerca

Upitavši Nađu kada je tačno pokrenut Wannabe, ona je izjavila da je čitav projekat zaživeo u septembru 2010. godine kao rezultat višemesečnog rada. Cilj je bio da se stvori nezavistan medij kao alternativa svemu postojećem, s tim što je fokus ka izgradnji brenda bio prisutan već od samog starta.

Kako Jokanovićeva dodaje, e-commerce nije bio sastavni deo magazina ali je već sledeće godine dobio svoje mesto u okviru grupe u vidu Wannabe Sales – privatnog e-shopa. Čitav projekat rastao je u ekosistemu koji nije bio naklonjen e-commerce servisima, a imajući u vidu da je to bilo pre skoro više od 2 godine, projekat je bio izuzetno inovativan na području Srbije. Time je ujedno i započeta priča oko e-commerca u Wannabe-ju, ističe Nađa.

Danas, nakon određenog vremena, Wannabe grupacija u prvi plan ističe svoj najkompleksniji projekat do sadaWannabe Collection. Jokanovićeva je izjavila:

Wannabe Collection je kreiran kao nešto što bi nas povezalo sa, pre svega, našim vernim čitateljkama, jer smo želeli da im pružimo nešto opipljivo čime bi mogle da izraze svoj stav i ljubav prema brendu.

Ispostavilo se da je to bio i odličan marketinški potez, o čemu u prvom trenutku nismo razmišljali previše. Pored offline prodaje, logično je bilo da ponudimo i opciju online pregledanja novih modela i kolekcija na samom Wannabe Shopu.

Navike potrošača teško se menjaju

Zanimalo nas je kako se razvija fashion e-commerce u Srbiji i šta je to što ga odvaja od drugih vrsta poslovanja putem Interneta. Nađa je izjavila da je ovakav vid e-commerca u Srbiji praktično i dalje u početnoj fazi. Mali broj modnih brendova odlučuje se na otvaranje e-shopa, a izuzetno mali deo ukupnog budžeta koji generiše modna industrija odlazi na online oglašavanje.

nadja_jokanovic

Nažalost ogroman broj potrošača i dalje preferira da dodirne neku stvar, da je probaju i osete, bitan im je ceo taj doživljaj same kupovine, ističe Nađa. Upravo zbog toga, i pored prednosti koje nudi e-commerce, ljudi se često odlučuju da shopping obave uživo, daleko od Interneta.

Pored ove odlike, srpske i regionalne potrošače često plaši pomisao o ostavljanju podataka kada je u pitanju online plaćanje karticama. Ipak, i to se menja edukacijom ljudi, ali se određen broj njih i dalje odlučuje za strane web shopove, koji pored većeg asortimana, ulivaju i veće poverenje u potrošače, dodaje Jokanovićeva.

Wannabe TV kao sledeća stanica

Upravo ovog petka, na OMGcommerce konferenciji, Nađa će predstaviti i novi projekat grupacije. Pod imenom Wannabe TV, cilj servisa jeste da se kupcima maksimalno približe njihovi proizvodi, kao i proizvodi njihovih klijenata.

Za kraj, Jokanovićeva je izjavila da se raduje prisustvu na drugoj OMGcommerce konferenciji, kao i mogućnošću predstavljajna Wannabe grupe široj, regionalnoj publici i jačanju samog brenda.

Ukoliko vas zanima ovo, ali i druga predavanja koja će se ovog petka održati u Krašovom Auditorijumu, vreme je da rezervišete i svoje mesto među posetiocima. Ulaznicu za OMGcommerce, u okviru promotivne akcije, još uvek možete nabaviti na Crnom Jajetu!

 

Preuzeto sa sajta netokracija.com

mm
Nađa Jokanović

Co-founder of Wannabe Magazine / Co-founder of Lena Petra Girlswear